Belysningstips

  • 14 Mar, 2021

belysningstips

Användbara belysningstips för hemmets alla rum

Det belysningstips som kanske är det viktigaste är att alltid använda sig av fler än en ljuskälla i ett rum. En lampa kastar en pool av ljus på ett begränsat område vilket varken är praktiskt eller särskilt mysigt. För att få till en behaglig belysning är det a och o att använda sig av flera lampor i olika färg, form och storlek. Hos oss hittar du ett stort sortiment av inredning online inklusive snygga lampor för alla rum.

Belysningen är kanske den viktigaste inredningsdetaljen då det är den som sätter stämningen i ett rum. Här kan du ta del av tips för allt från belysning i vardagsrum till utomhusbelysning för trädgården eller balkongen. Låt dig inspireras av vårt breda utbud av belysning från välkända varumärken av högsta kvalitet.

Våra bästa belysningstips för vardagsrum

Vardagsrummet används ofta för flera ändamål och därför är det ett bra belysningstips för vardagsrum att planera för olika aktiviteter under dygnets timmar. Svag belysning passar till exempel mycket bra när det är dags att titta på TV på kvällen. Viktigt att tänka på är att inte ha ett för starkt ljus som konkurrerar med TV:n. Vill man däremot läsa i vardagsrummet behövs ett väsentligt starkare ljus, en golvlampa är ett smart val då den kan riktas och flyttas runt efter behov.

Ett annat välbeprövat belysningstips är att använda sig av vägglampor, de tar liten plats i rummet och är en snygg inredningsdetalj. Tänk på att placera dem där det finns eluttag och där sladden kan döljas på ett snyggt sätt.

Hur du planerar belysning i badrum

Även när det kommer till badrum är det viktigt att ha bra belysning. Det bör finnas en bra ljuskälla som kan användas vid till exempel städning. Det är också trevligt att kunna välja en mer dämpad belysning i badrummet och då kan ett bra alternativ vara dimningsbara spotlights. Spegeln i badrummet används ofta som sminkspegel och det är därför en bra idé att ha extra ljus just där, gärna sidobelysning i ögonhöjd. Genom att välja rätt belysning kan du få ett litet badrum att se större ut genom att exempelvis lysa upp väggarna.

Ett annat mycket viktigt belysningstips är att välja en lampa med rätt IP-klass till badrummet. I våtutrymmen krävs armatur med en hög IP-klass. IP-klassen anger hur tålig armaturen är mot damm, fukt, och beröring. Badrummet är indelat i olika zoner som bestämmer vilken klass som är nödvändig, området närmast dusch och bad kräver den högsta klassen.

Belysningstips för trevlig utomhusbelysning

Utomhusbelysning blir allt mer populärt på balkongen, terrasser och i trädgårdar. Här kommer våra bästa belysningstips och inredningstips för uterummet. En bra utomhusbelysning ska vara både dekorativ och funktionell. Den ska skapa ett mysigt och inbjudande intryck samtidigt som du ska kunna orientera dig utomhus när det är mörkt. I trädgården eller på balkongen är det bara fantasin som sätter stopp för din kreativitet. Lek med lampor i träd, längst husväggen och i rabatter.

Att placera belysning i olika höjder i trädgården ger ett rymligt intryck och gör att du kan uppleva mer av din trädgård även när det är mörkt ute. Ljussättning av olika material ger också ett mer dynamiskt och levande intryck av uterummet.